Adolf Hitler

Nascut la 22 aprilie, 1889  |  Biografie

            Adolf Hitler (n. 20 aprilie 1889, Braunau am Inn, Austria — d. 30 aprilie 1945, Berlin), lider al Partidului Muncitoresc German Național-Socialist, cancelar al Germaniei din 1933, iar din 1934 conducător absolut („Führer”) al Germaniei, a fost unul din cei mai cruzi dictatori din istoria omenirii. Ajuns la putere în 1933, liderul mișcării naziste Hitler a dus o politică de pregătire și de declanșare a celui de Al Doilea Război Mondial, precum și de punere în aplicare a unui plan naționalist și rasist de exterminare în masă a evreilor și altor "indezirabili", precum și de lichidare a adversarilor politici.

Citeste mai mult »

Ascensiunea la putere

            Încă de la începutul carierei sale politice Hitler a fost conștient de capacitatea de influență a propagandei. În aprilie 1930 l-a desemnat pe Joseph Goebbels ca șef al aparatului de propagandă pe tot teritoriul Germaniei. Naziștii au folosit cu succes noile tehnici moderne de îndoctrinare și propagandă, afișele electorale și radioul, în toată perioada dintre puciul lui Hitler eșuat în München (1923) și acapararea puterii de stat în 1933. Au fost închiriate avioane și automobile de lux pentru deplasarea mai rapidă a lui Hitler în cât mai multe locuri, în cadrul campaniilor electorale. În cele din urmă naziștii au obținut rezultatele scontate în alegerile din 1930 și din iulie 1932 (dar procentajul obținut în alegerile pentru reichstag din 6 noiembrie 1932 s-a diminuat).

Citeste mai mult »

Galerie foto

Bibliografie

  • Florin Constantiniu , Între Hitler și Stalin; România și pactul Ribbentrop - Molotov , București, Danubius, 1991;
  • Florin Constantiniu , Hitler, Stalin și România - România și geneza Operațiunii "Barbarossa", București, Univers Enciclopedic, 2002
  • Hugh Trevor-Roper , traducere S. Lăzărescu, Ultimele zile ale lui Hitler , București, Humanitas, 1993;

 

Atestat informatică

    Atestat realizat pentru susținerea examenului de atestare a competențelor profesionale la informatică.

Realizator: Ilioni Albert

Profesori îndrumatori: Crihan Ronela, Popescu Mihai