Lumea arhitecturii


Du-te la cuprins

"Arhitectura este sculptură locuită.'' Constantin Brâncusi

Ce este frumosul ?
,,Trebuie să stim mai întâi ce este frumosul, pentru a stabili apoi cum trebuie el să fie"

Precizând că obiectul esteticii este frumosul artistic, am întrebuintat un termen general care ascunde o multiplicitate de probleme despre natura cărora trebuie acum să ne lămurim. Frumosul artistic este, în primul rând, una din valorile culturii omenesti, alături de valoarea economică si teoretică, politică, morală si religioasă. Printre cele dintîi preocupări ale unui sistem de estetică stă si definitia valorii estetice, în sine însăsisi în raport cu celelalte valori cu care se întruneste în unitatea culturii.
Arhitectura este stiinta si arta de a proiecta si construi clădiri si ansambluri declădiri potrivit anumitor proportii și reguli, în functie de caracterul si destinatia constructiilor. Stiinsa ei constă în rezolvarea functională si tehnică a clădirilor. Arta arhitecturii este o componentă mai specială a artelor în general, care are un caracter mai deosebit, deoarece cu elemente reale, utile, se creează si se compun imagini plastice nonfigurative, de esentă abstractă, fară să imite deci modele ale naturii.
Arhitectura nu poate fi comparată cu natura înconjurătoare decât prin aceea că este un organism artificial implantat într-un mediu natural cu care trebuie să searmonizeze atât functional cât si estetic.Pagina principală | Stil | Curiozităti | Quiz | Contact | Harta sitului


Inapoi la cuprins | Inapoi la meniul principal