Marea Britanie


Du-te la cuprins


Marea Britanie
este o insula din vestul Europei. Este înconjurata de Marea Nordului, Canalul Mânecii, Marea Irlandei si Oceanul Atlantic. Este cea mai mare dintre Insulele Britanice, care mai cuprind Irlanda, insula Man, Jersey, Guernsey, arhipelagurile Shetland si Orkney.

Denumirea Marea Britanie se mai foloseste pentru desemnarea celor trei tari componente ale Regatului Unit care se afla pe aceasta insula: Anglia, tara Galilor si Scotia. În limba româna Regatul Unit mai este uneori numit, incorect, "Marea Britanie", denumirea corecta si completa pentru statul modern fiind, "Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord".

Scotia este o tara din Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord. Cu capitala la Edinburgh, Scotia ocupa treimea nordica a Insulei Marea Britanie, având incluse în ea peste 790 de insule si marginindu-se la sud cu Anglia.

Pe 18 septembrie 2014 în Scotia a avut loc un referendum de independenta, la care majoritatea populatiei tarii a decis ca Scotia va continua mai departe sa faca parte din Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, respingând ideea de separare si creare a unui stat independent

Tara Galilor este una dintre cele patru tari traditionale care formeaza Regatul Unit. Capitala sa este Cardiff. Numele galez pentru angli, saxoni si iuti era sais (singular) si season (plural); acesta este numele galez modern pentru englezi. Din punct de vedere administrativ, tara Galilor a fost divizata în 22 de comitate, în 1996. Acestea sunt autoritati unitare responsabile cu totalitatea serviciilor locale, inclusiv educatia, securitatea sociala, mediul si infrastructura. Sub acest nivel exista consilii ale comunita?ilor, cu puteri similare cu ale parohiilor civile engleze.


Anglia este cea mai mare si cea mai dens populata tara din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. Pâna în anul 1707 Anglia a fost un regat independent, Regatul Angliei. În 1707 acesta a fuzionat cu Sco?ia, dând astfel na?tere Regatului Marii Britanii.

Pentru unii, Anglia este sinonim cu Marea Britanie sau chiar cu Regatul Unit, lucru care însa este incorect si-i atinge pe scotIeni, galezi si nord-irlandezi.

Irlanda de Nord este o tara componenta a Regatului Unit, cu capitala la Belfast. tara este alcatuita din cea mai mare parte (partea de nord-est) a provinciei istorice irlandeze Ulster, pe insula Irlanda.

Irlanda de Nord a fost creata în 1921, când Irlanda a fost împartita în Irlanda de Nord si Irlanda de Sud printr-un act al parlamentului britanic. Spre deosebire de Irlanda de Sud, care a devenit Statul Liber Irlandez în 1922, majoritatea populatiei Irlandei de Nord era unionista sau loialista, si a
dorit sa ramâna în Regatul Unit. Multi dintre acestia erau descendenti protestan?i ai colonilor din Marea Britanie; totusi, o minoritate catolica semnificativa era nationalista sau republicana, si voia o Irlanda unita, independenta fata de regulile englezilor.


Inapoi la cuprins | Inapoi la meniul principal