Acasa Quiz Contact

Dinastia Romanov

   Dinastia care a condus Rusia timp de trei secole, îşi are începuturile în anul 1613, odată cu alegerea de către un consiliu de boieri a tânărului Mihail Romanov, nepotul lui Ivan cel Groaznic, în vârstă de numai 16 ani. Nu se poate vorbi de dinastia Romanovilor, ca importanţă istorică, fără a-l meţiona pe Petru cel Mare(1682-1725), ce a înfăptuit numeroase reforme, sub comanda sa construindu-se Sankt Petersburgul. Familia Romanov împărţeau orginea lor cu o mulţime de alte familii nobile din Rusia. Cel mai vechi membru al familiei a fost Andrei Kobyla, un boier în slujba lui Simeon I al Moscovei. Generaţiile de mai târziu i-au atribuit lui Koybla cea mai ilustră genealogie. O genealogie a secolului al XVIII-lea a susţinut că el a fost fiul prinţului prusac Glanda Kambila, care a venit în Rusia în a doua jumătate a secolului al XIII-lea, fugind de invadatorii germani. Într-adevăr unul dintre liderii rebeliunii prusace vechi din 1260-1274 împotriva Ordinului Teutonic a fost numit Glande. Originea sa reală a fost mai puţin spectaculoasă. Unii membrii din rudele sale au avut ca porecle, termeni preluaţi din cai sau alte animale domestice, sugerând astfel coborârea de la una dintre ramurele regale. Unul dintre fii lui Kobyla, Feodor, un boier de la casa boierească al lui Dimitri Donskoi, a fost poreclit Koshka (pisică). Urmaşii săi au preluat numele Koshkin, apoi l-au schimbat în Zakharin, iar o altă familie l-a despărţit mai târziu în: Zakharin-Yakovlev şi Zakharin-Yuriev. În timpul domniei lui Ivan cel Groaznic, fosta familie a devenit cunoscută sub numele de Yakovlev, în timp ce nepoţii lui Roman Zakharin-Yuriev şi-au schimbat numele în Romanov. Averile familiei au crescut atunci când fiica lui Roman, Anastasia Zakharyina, s-a căsătorit cu Ivan al IV-lea în februarie 1547. Când soşul ei şi-a asumat titlul de ţar, ceea ce însemna literalmente Cezar, ea a fost încoronată prima ţarină. Căsătoria lor a fost extrem de fericită, însă o moarte prematură şi misterioasă în 1560 a schimbat caracterul lui Ivan. Suspectându-i pe boieri că i-au asasinat soţia, ţarul a început un regim de teroare împotriva lor.

Romanovii

Lucruri mai putin ştiute despre Romanovi

   1. Ţarina Alexandra era foarte preocupată de sănătatea fiului Alexei, diagnosticat cu hemofilie. În schimb pe fiicele ei, cunoscute sub acronimul colectiv de la Olga, Tatiana, Maria şi Anastasia, le trata ca pe o singură entitate, îmbrăcându-le în haine identice sau, când cele două fiice mai mari au ajuns la vârsta când nu mai puteau să poarte o vestimentaţie de fetiţe, pe perechi: Perechea Mare şi Perechea Mică, descrie Montefiore relaţia dintre mamă şi fiicele sale. În plus, istoricul britanic spune că fetele dormeau câte două în cameră, pe paturi tari, îndurau băi reci în fiecare dimineaţă, astfel încât au crescut fără aere de semeţie. Singurul lor lux era cadoul constând dintr-o perlă cu diamante, primit la zilele de naştere, iar fiecare mare ducesă avea parfumul ei Coty preferat.


   2. Ultima vizită în străinătate a familiei imperiale ruse Romanov, înaintea asasinării, a fost în România, la Constanţa, în luna iunie a anului 1914 parţial în vederea unei căsătorii, parţial pentru a câştiga adeziunea ţării în eventualitatea unui război, călătorind cu iahtul la Constanţa, pentru a se întâlni cu bătrânul rege Carol, cu moştenitorul lui, Ferdinand, şi cu Missy. Fetele erau vesele şi excesiv de bronzate din Crimeea, Aleksei era chipeş, dar oarecum răsfăţat, iar cât despre Nicky, Missy menţiona cât de adorabil era, însă când Romanovii au plecat nici nu mi-am imaginat că nu aveam să ne mai întâlnim vreodată, menţionează verişoara ţarului Nicolae al II-lea, nimeni alta decât Regina Maria (numita Missy de apropiaţii familiei).