EROARE

La malul Mării Negre

Situată între Europa sud-estică și Asia mică, Marea Neagră este o mare continentală aparținând bazinului atlantic. Țărmul României la Marea Neagră este de 245 km și cuprinde numeroase stațiuni și porturi maritime. La Marea Neagră mai au deschidere și următoarele țări : Ucraina, Rusia, Georgia, Turcia și Bulgaria.


Marea Neagră comunică prin strâmtoarea Bosfor cu Marea Marmara, strâmtoarea Dardanele, cu Marea Egee (Marea Mediterană), iar prin strâmtoarea Kerci cu Marea Azov - mare care este o anexă în partea nordică a Mării Negre între peninsula Crimeea și Rusia. Având o formă ovală și țărmuri puțin crestate excepție făcând peninsulei Crimeea, în partea de nord-vest Marea Neagră are numeroase limanuri iar platforma continentală este foarte extinsă, adâncimile crescând în celelalte părți, ajungând în regiunea central-sudică la 2.425 m. Suprafața Mării Negre este de 413.000 km² , adâncimea maximă fiind de cca. 2206 m.
În Marea Neagră nu întâlnim foarte multe insule sau peninsule, cele mai cunoscute și importante fiind Insula Șerpilor, Insula Săcălinul Mare și cele create de Dunăre iar ca peninsule cea mai importantă fiind peninsula Crimeea. Golfurile Mării Negre precum Burgas, Varna, Sinop, Samsun, Odessa, etc., fie sunt largi un dezavantaj pe timp de furtună sau colmatate de curenții orizontali, curenții verticali fiind inexistenți ceea ce îi oferă Mării Negre originalitate.