Sistemul respirator al omului inglobeaza totalitatea organelor care contribuie la schimbul de gaze dintre organismul uman si mediul inconjurator prin care corpul este alimentat cu oxigen.

Aparatul cardiovascular joaca un rol important in mentinerea sanatatii si include toate vasele de sange care pornesc de la inima spre toate celelalte organe ale corpului. Tot sistemul circulator depinde de inima, deoarece ea poate sa schimbe modul de pompare a sangelui in functie de starea interioara a omului: agitatie, relaxare sau nervozitate. Inima vine in ajutorul aparatului cardionvascular pentru realiza o irigare totala organelor.

Aparatul circulator este cel responsabil cu miscarea sangelui, avand doua dintre cele mai importante componente: inima si vasele sangvine. Fiecare bataie a inimii va impinge sangele in vasele care transporta oxigenul si vitaminele catre tesuturile din corp. Functia principala este de a asigura transportul sangelui, hormonilor si a nutrientilor inspre celule organismului.


     
Vasele care transporta sangele vin si pleaca de la inima. Aceasta la randul ei pompeaza catre sistemul arterial intreaga masa sanguina. Functionarea sistemului circular incepe de la artere, care vor inainta spre capilare, unde se vor intoarce la inima prin intermediul venelor. Transportul sangelui se desfasoara in doua circuite total diferite: marea circulatie si mica circulatie, care conduc exact aceeasi cantitate de sange.

Marea circulatie sau circulatia sistematica, presupune ca sangele porneste din ventriculul stang spre tesuturi si inapoi spre atriul drept. Sangele din aceasta circulatie transporta doar nutrienti sau vitamine catre organe.

In ceea ce priveste circulatia mica sau cea pulmonara va incepe din ventriculul drept al carui traseu este spre plamani si se finalizeaza in atriul stang. Sangele este incarcat cu oxigen cand se deplaseaza prin capilarele pulmonare.